MUHAMMED ASLAN
1991 yılında Nevşehir’de dünyaya geldim. İlk ve ortaöğrenimimi Kocaeli’nde, yükseköğrenimimi ise Fırat
Üniversitesi İnsani ve Sosyal Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü’nde tamamladım.
Üniversiteden yüksek onur öğrencisi olarak mezun oldum. Daha sonra Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesinde Pedagojik Formasyon eğitimi aldım. Aynı üniversitede Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Türk Tarihi Anabilim Dalı Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalında “Atatürk Döneminde Köy Politikaları” konulu tezim ile yüksek lisans eğitimimi başarıyla tamamladım.
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Sosyoloji Bölümü mezunuyum. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesinde Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde eğitimime devam etmekteyim.
2014 yılında Üsküdar Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesinde Stajyer Tarih Öğretmeni olarak mesleğe
başladım. Çalıştığım kurumların tamamında müdür, müdür yardımcısı ve sınav koordinatörlüğü gibi pozisyonlarda görev aldım. Sosyal etkinlik, gezi, rehberlik hizmetleri, seminer ve panellerin düzenlenmesi gibi konularda aktif rol üstlendim.
Yaratıcı yazarlık atölyesi ve yazarlık kulüplerinin koordinatörlüğünü yürüttüm. Sınav koordinatörü
olarak tüm ara gruplarda ve LGS-YKS Gruplarında sınav takvimlerinin planlanması, uygulanmasını sağladım.
2017 yılında Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi ve ORDAF tarafından düzenlenen “Orta Doğu ve
Afrika Okulu” seminer programı başta olmak üzere ORDAF, AFAM, ORSAM gibi kuruluşların seminer, kurs programlarına katıldım.
Tarihçiliğin yanında öğretmenlik mesleğinde kendini geliştirmek amacıyla birçok panel, seminer ve sertifika programına katıldım. Bu kapsamda Karatay Üniversitesi SEM tarafından verilen “Etkili İletişim
Teknikleri”, İstanbul Üniversitesi SEM tarafından verilen “Öğrenci Koçluğu ve Eğitim Danışmanlığı” sertifika programlarını başarıyla tamamladım.
AFAD gönüllüsü olup AFAD tarafından verilen “Kişisel Stres Yönetimi”, “Afet Risklerini Azaltma ve Anlama”, “Birey ve Aileler İçin Afet Bilinci Eğitimi”, “Liderlik” seminer eğitimlerini başarıyla tamamladım. Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Dumlupınar Üniversitesi tarafından farklı tarihlerde ve farklı zaman aralıklarında düzenlenen “Özel Eğitim Zirvesi, Çocuk Gelişimi Zirvesi, Çocuk Gelişimi Mesleki Gelişim Zirvesi, PDR Zirvesi” seminerlerine katılım sağladım.
2020-2022 yılları arasında Hedef TV’de “Tarih ve Toplum” televizyon programının moderatörlüğünü
yürüttüm. Kocaeli bölgesinde Hedef Gazetesi “İz Bırakanlar ve Muhammed Aslan ile Tarih Söyleşileri”, Gebze Hürses Gazetesinde “Tarihçinin Not Defteri” köşelerinde tarih, kültür, eğitim konuları üzerine haftalık köşe yazıları, notlarım ve söyleşilerim yayımlanmaktadır. Telmih Kültür, Sanat, Tarih ve Edebiyat Dergisi, Tarihimize Doğru Dergisi, Kutlu Yayınevi Kutlu Yazarlar Dergisi ve Kutlu Köşe yazarlığını da yapmaktayım.
Öğretmenlik alanında olduğu gibi yazarlık alanında kendini geliştirmek adına Dumlupınar Üniversitesi
SEM tarafından verilen “Yaratıcı Yazarlık Eğitmen Eğitimi”, Reuters Haber Ajansı tarafından verilen “Dijital Gazeteciliğe Giriş” sertifika eğitimlerini başarıyla tamamladım.
Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Vahdettin Engin, Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Prof. Dr. Ata Atun, Prof. Dr. Mustafa Öztürk, Prof. Dr. Alparslan Demir, Prof. Dr. Bülent Bakar, Prof. Dr. Yahya Başkan, Doç. Dr. Ahmet Faruk Levent, Doç. Dr. Murat Özkan başta olmak üzere Türkiye’nin farklı üniversitelerinden alanında sosyal bilimler alanında birçok önemli isimle söyleşiler gerçekleştirdim.
“Sahraya Düşen Ateş” isimli yayımlanan bir eseri olup “Millî Mücadele Döneminde Fotoğraflarla Gebze” başlıklı kitap çalışmam baskı aşmasındadır.
Kocaeli ve çevresi başta olmak üzere bölgemizde düzenlenen kitap fuarlarına konuk yazar olarak katıldım. 2023 yılında Gebze Ticaret Odası tarafından verilen “Gebze Kültür, Sanat ve Tarih Hizmet Ödülünü” aldım. Öğretmenliğin yanında kültür, tarih alanındaki çalışmalarım devam etmektedir.
Yazmış olduğu çeşitli tiyatro grupları tarafından sahnelenen tiyatro oyunlarım da vardır.
Evli ve iki çocuk babasıyım.
Muhammed ASLAN
Sosyolog-Tarihçi
Eğitimci-Yazar